22 Aralık 2009 Salı

Çakmaktaşı (Flint ya da Silex)



Tortul bir kayaçtır ve silika grubundandır. Derin denizlerde çökelme şeklinde oluşur. Doğada yumrular halinde ve kalkerli arazilerin bulunduğu alanlarda görülür. Yapısı içinde bazen boşluklar vardır ve bazen de bu boşluklar "sponge" yani sünger gibi derin deniz fosilleri içerir. Sertliği 7, özgül ağırlığı 2.37- 2.67'dir. Bünyesindeki SiO2 oranı &90-95'tir.

Çeşitli renkler gösterirler. Siyah, gri, mavimsi gri ve kahverengi gibi renklere sıklıkla rastlanır. Yumruların üzerleri genellikle bir kabukla kaplanmıştır. Bu kabuk oluşum genellikle CaCo3'lı yapı gösterir. Kavkısal kırılır ve keskin kenarlar verir. Kırıldığı zaman donuk ya da yağlı parlaktır. Çakmaktaşını 4 alt tipte toplayabiliriz.

a) Opal Kalsedon
b) Kalsedon
c) Kuvars
d) Jipslerde oluşmuş olan taze su çakmaktaşları

SiO2'in oranı ve yonga çıkarma özellikleri açısından en iyi kalitedekiler kalsedon çakmaktaşlarıdır. Tebeşir depolarının bulunduğu alanlarda çakmaktaşları paleolitik ve neolitikte büyük ölçüde kullanılmıştır. Özellikle de üst kratese sistemi tabakalarının bulunduğu yerlerde bu kullanım daha da yoğunlaşmaktadır.

Yapılmış olan kazı ve araştırmalar araç gereç yapımında çoğunlukla çakmaktaşının kullanıldığını göstermiştir.

Çakmaktaşının iki tür kullanımı vardır.

1) Yontularak alet yapımında
2) Katalizör olarak porselen, sır yapımında ve maden kaplayıcılıkta

Bugün hala çakmaktaşını kullanan toplumlar vardır. Ülkemizde de yakın zamana kadar sabanlarda "döven" taşı olarak kullanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder