17 Ekim 2009 Cumartesi

Mineraller ve Yapıları



MİNERALLER:

Elementler mineralleri, mineraller de kayaçları oluşturur. Bu minerallerin çoğu düzenli bir kristal yapıya ve belirli bir kimyasal bileşime sahiptir. Bunlar her bir mineralin fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirler; bu özelliklerin bazıları bilimsel ve endüstriyel alan için hayli önemlidir. Jeologlar dilinim (klivaj / kırılma), sertlik ve özgül ağırlık gibi mineral özelliklerine bakarak bir mineralin nasıl oluştuğunu ortaya çıkarabilir ve bunun yanı sıra renk ve dış görünüm özelliklerini kullanarak o minerali tanımlayabilirler.

MİNERALLERİN YAPILARI:

Kimyasal olarak tamamen aynı bazı mineraller birden fazla yapı modeli oluşturabilir. Örneğin karbon elementi, elmas ve grafit isimli iki minerali oluşturur. Bu minerallerin özelliklerindeki farklılık karbon atomlarının farklı düzenlenmesinden gelir.

Örneğin elmas; yüksek basınç altında oluşan kübik mineraldir. Elmasta her karbon atomu dört komşu atoma sıkıca bağlanarak sert bir yapı oluşturur. Bu olgu, elması son derece sert yapar (Sertliği 10) Kesme aracı olarak endüstride önemli bir kullanım alanı vardır.

Öte yandan grafit ise, yüksek sıcaklıklarda oluşan bir altıgen mineralerdir. Her karbon atomu aynı düzlemdeki diğer üç atoma bağlıdır. Grafitin yapısı birbirine zayıfça bağlanmış geniş aralıklı tabakalardan oluşmuştur. Grafit en yumuşak minerallerden biridir. (sertliği 1-2) Bağlarının gevşekliği kağıt üzerine sürüldüğünde iz bırakmasını sağladığından, bu mineral kurşun kalem yapımında kullanılır.





Elmas ve Grafit'in Atomik Yapıları



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder