Paleolitik insanlar tarafından bol miktarda kullanılmıştır. Dünyaca ünlü Karain ve Öküzini mağaralarının yontmataş malzemesinin hammaddesi büyük oranda radyolarite aittir.
22 Aralık 2009 Salı
Radyolarit (Radiolarite)
Çakmaktaşı (Flint ya da Silex)
Çeşitli renkler gösterirler. Siyah, gri, mavimsi gri ve kahverengi gibi renklere sıklıkla rastlanır. Yumruların üzerleri genellikle bir kabukla kaplanmıştır. Bu kabuk oluşum genellikle CaCo3'lı yapı gösterir. Kavkısal kırılır ve keskin kenarlar verir. Kırıldığı zaman donuk ya da yağlı parlaktır. Çakmaktaşını 4 alt tipte toplayabiliriz.
a) Opal Kalsedon
b) Kalsedon
c) Kuvars
d) Jipslerde oluşmuş olan taze su çakmaktaşları
SiO2'in oranı ve yonga çıkarma özellikleri açısından en iyi kalitedekiler kalsedon çakmaktaşlarıdır. Tebeşir depolarının bulunduğu alanlarda çakmaktaşları paleolitik ve neolitikte büyük ölçüde kullanılmıştır. Özellikle de üst kratese sistemi tabakalarının bulunduğu yerlerde bu kullanım daha da yoğunlaşmaktadır.
Yapılmış olan kazı ve araştırmalar araç gereç yapımında çoğunlukla çakmaktaşının kullanıldığını göstermiştir.
Çakmaktaşının iki tür kullanımı vardır.
1) Yontularak alet yapımında
2) Katalizör olarak porselen, sır yapımında ve maden kaplayıcılıkta
Bugün hala çakmaktaşını kullanan toplumlar vardır. Ülkemizde de yakın zamana kadar sabanlarda "döven" taşı olarak kullanılmıştır.
Granit (Liparit ya da Riyolit)
Diyorit (Yeşiltaş)
Volkanik bir kayaç olan diyorit iç püskürük bir taştır. Ana mineral öğesi feldispattır (%75) . Bazen biyotit (siyah mika) içerir. Sertliği 6- 5.5; özgül ağırlığı 2.8-2.85'tir. Gri, koyu gri ya da yeşilimsi renktedir. Zayıf bir kavkısal kırılma gösterir. Kırıldığında ince ve küçük taneli kaba bir yüzey verir.
Kuzey Avrupa'da yeryüzüne çıkmış olarak, güneyde ise sapkın kaya olarak görülür. Asya, Afrika, Avusturalya ve Amerika'da bulunur. Paleolitik insan tarafından alet yapımına elverişli diğer kayaların bulunmadığı alanlarda kullanılmıştır. Örneğin orta Asya'da "Aman-Kutan" sitinin alt paleolitiğinde kullanılmıştır. Neolitik çağda sert oluşu nedeniyle balta ve keser yapmında kullanılan başlıca hammadde olmuştur.
Andezit (Ankara Taşı)
Bazalt (Karataş)
Nefrit
Kaya Kristali (Rock Crystal)
17 Ekim 2009 Cumartesi
Obsidiyen
Prehistorik insan tarafından ilk zamanlardan itibaren kullanılmıştır. Anadolu'da Kapadokya bölgesinde acheuleen'e ve Ermenistan'da "Satani-Dar"da abbevilien ve acheuleen'e baplanan obsidiyenden iki yüzeyli aletler (el baltası) bulunmuştur. Neolitik'te kullanımı yaygınlaşır ve hatta ticaret metası haline bile gelir. Avrupa, Amerika ve diğer kıtaların neolitiğinde zaman zaman kullanılmıştır. Halk dilindi volkan camı ya da deve gözü olarak da anılır.
Bir dış püskürük kayaçtır ve adı bu taşı ilk kez tanımlayan Obsidius'a ithafen verilmiştir. Çok sert olan bu taş camı çizebilir. Volkanik bölgelerde sıklıkla mevcuttur. Kırılınca siyah bir cam gibi parlar. Obsidyen, yeryüzüne püsküren lavların aniden soğumasıyla bu camsı özelliği kazanmıştır. Bunların içlerinde bazen gaz yuvalarından dolayı küçük boşluklar yer alır. Obsidyenin kristalize olmuş haline perlit denir.
Mineraller ve Yapıları
MİNERALLER:
MİNERALLERİN YAPILARI:
Kimyasal olarak tamamen aynı bazı mineraller birden fazla yapı modeli oluşturabilir. Örneğin karbon elementi, elmas ve grafit isimli iki minerali oluşturur. Bu minerallerin özelliklerindeki farklılık karbon atomlarının farklı düzenlenmesinden gelir.
Örneğin elmas; yüksek basınç altında oluşan kübik mineraldir. Elmasta her karbon atomu dört komşu atoma sıkıca bağlanarak sert bir yapı oluşturur. Bu olgu, elması son derece sert yapar (Sertliği 10) Kesme aracı olarak endüstride önemli bir kullanım alanı vardır.
Öte yandan grafit ise, yüksek sıcaklıklarda oluşan bir altıgen mineralerdir. Her karbon atomu aynı düzlemdeki diğer üç atoma bağlıdır. Grafitin yapısı birbirine zayıfça bağlanmış geniş aralıklı tabakalardan oluşmuştur. Grafit en yumuşak minerallerden biridir. (sertliği 1-2) Bağlarının gevşekliği kağıt üzerine sürüldüğünde iz bırakmasını sağladığından, bu mineral kurşun kalem yapımında kullanılır.
Elmas ve Grafit'in Atomik Yapıları
Mohs Sertlik Skalası
Atomları bir arada tutan bağlar bir mineralin sertliğini belirler. 1812 yılında Avusturya'lı mineralog Friedrich Mohs bugün hala kullanılan bir sertlik ölçeği oluşturmuştur. Mohs, bu ölçeği on mineral seçerek sıralamıştır. İşte bu ölçeğe göre, her mineral sadece ölçekte kendinden altta kalan mineralleri çizebilir.
Bu minerallerin ölçeğin neresinde olduğunu bulmak için turnak (sertliği 2.5) ve bir çakı (sertliği 5.5) kullanarak tespit edebiliriz. En az 6 sertlik derececesine sahip mineraller camı çizebilirken, camın kendisi apatiti ve altındaki diğer mineralleri çizebilecektir. Mohs ölçeğinde mineraller arasındaki aralıklar eşit değildir. Örneğin elmas, talktan yaklaşık 40 kat daha sertken, korindon talktan sadece 9 kat daha serttir.
Mikrolitik
Mikrolitik, kelime anlamı olarak; küçük taş parçaları anlamına gelir. Çok küçüktürler, yontulan taştan çıkan küçük parçalar, düzelti yapılarak mikrolitlere dönüştürülür. Kompozit olarak kullanıma müsaittir. Mikrolitlerin bağlı olduğu ahşaplar avlanmada kullanılır ve son derece ölümcül bir silahtır. Yaraladığı hayvanda iç kanama meydana getirir.
Etiketler:
blade,
küçük,
microlithic,
Mikrolitik,
small,
taş
Prehistorya
Prehistorya, Homo Genus'un dünya üzerinde ilk kez insanlaşma sürecine girişinden başlayarak, yerleşik yaşama geçmesiyle, yani bir anlamda insanlığın topluluk olma özelliğinden, toplum olma özelliğine kavuşma sürecinin başlamasına kadar geçen süre içindeki insanın yaşam biçimine ilişkin bütün kalıntıları ve bu yaşam biçiminin içinde şekillendiği doğal çevreyi inceleyen bir bilim dalıdır.
Prehistorya, ilgili bulunduğu çağlara ait insanların, kendilerine başta taş olmak üzere; kemik ve odundan yaptıkları araç ve gereçlerin silahlarını yerleşme biçimleri ve yerlerini besin ve beslenme modellerini, din ve inanç sistemlerini, sanatlarını; özetle, tüm maddi ve manevi yaşam biçimlerini yaşadıkları ortamı ve bu ortamla olan ilişkilerini inceler. Bu incelemede kullanılan materyaller ise, geniş ölçüde yapılan kazı ve yüzey araştırmalarıyla ele geçirilir.
Etiketler:
Homo Genus,
Prehistory,
Prehistorya
Arkeoloji Nedir?
Etimolojik olarak incelersek; Arkahios (eski) ve Logos (bilim) kelimelerinden oluşmuştur. Arkeoloji kazı ve yüzey araştırmaları yardımıyla, insanlık tarihinin başlancıgından itibaren, insana ve yaşadığı ortama ilişkin her tür maddi ve manevi kalıntı ve bulguyu; tümevarım ve varsayımsal tümdengelim yöntemlerle inceleyerek bugün için yok olmuş, topluluk ya da toplumların yaşam biçimlerinin, kültür ve uygarlık tarihlerini ve bu olguların içinde geliştiği ortamın yeniden tasarımını yapar.
Bu yolla da farklı bölgelerdeki kültürlerin ve uygarlıkların ilişkilerin, kronokültürel ve kronostratigrafik bir düzen içinde ortaya koyar.
Etiketler:
Arkahios,
Arkeoloji,
Arkeoloji Nedir,
Arkeos,
Logos
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)